Självförsvarstips

 • Var alltid medveten om din omgivning, ta med dig någon om du kan och om du ser att någon beter sig konstigt, avfärda inte det utan följ dina instinkter. Det kan kännas lite dumt just då, men det skulle kännas mycket värre om det skulle bli problem!
  Det handlar inte om att vara nojig/paranoid, utan att ha ett taktiskt tänkande & vara vaksam!
  Det är bättre att vara vaksam än i värsta fall – död.
  Med detta menas givetvis inte att du ska förvänta dig en gärningsman bakom varje hörn, utan att du ska vara uppmärksam på din omgivning.

 

 • Kvinnor försöker alltid vara sympatiska: SLUTA UPP MED DET! Du kan bli våldtagen, eller mördas.
  Seriemördaren Ted Bundyvar var en snygg, välutbildad man, som ALLTID spelade på intet ont anande kvinnors sympati. Han gick med en käpp eller haltade och frågade ofta “om hjälp” att ta sig in i sitt fordon eller om hjälp med sitt fordon, och kidnappade då sitt nästa offer.

 

 • Har du hög musik i öronen när du promenerar/joggar/cyklar etc.?
  Sluta med det! Du kommer aldrig höra om någon kommer upp bakom dig. Ska du promt ha musik när du är ute så bör volymen vara så låg så att du hör dig själv andas.
  Många rån och våldtäkter inträffar just för att offret inte kunde höra förövarna när de närmade sig.

 

 • Se alltid bestämd och självsäker ut. Förövare väljer oftast offer som ser ut att inte kunna försvara sig. Ser du orolig och nervös ut ökar risken för att någon ska angripa dig jämfört med om du utstrålar lugn och självsäkerhet.

 

 • Om någon kommer mot dig, håll ut händerna framför dig (dock aldrig helt utsträckta) och skrik Stopp!, Stanna! etc. De flesta våldtäktsmän säger att de skulle lämna en kvinna ensam om hon skrek eller visade att hon inte var rädd för att slå tillbaka. De letar efter ett ENKELT byte.

 

 • Om du bär laglig försvarsspray och känner dig hotad – skrik JAG HAR PEPPARSPRAY! och visa upp den – det kan vara avskräckande! Håll den dock aldrig så långt ifrån dig så att du kan bli av med den.

 

 • Du bör aldrig hålla dig passiv! Du kan dock ”invänta” ett bättre tillfälle för att göra fysiskt motstånd.

 

 • Om någon tar tag i dig, kan du inte slå dem med styrka, men du kan göra det genom att överlista dem. Nypas är t.ex. väldigt underskattat och överraskande. Det gör riktigt ont och är väldigt effektivt!
  En kvinna berättade att hon nöp en kille som försökte våldta henne under armarna och var så arg att hon nöp igenom huden och slet ut muskeltrådar så att killen behövde sys.

 

 • Du kanske tror att du kommer att reta killen och göra att han vill skada dig mer om du slår tillbaka och försvarar dig, men våldtäktsmän säger att de vill ha kvinnor som inte orsakar dem en massa problem. Börja orsaka problem, och han går (förhoppningsvis) därifrån.

 

 • Om en rånare ber om din plånbok och/eller handväska, GE DEN INTE TILL HONOM/HENNE. Kasta bort den ifrån dig själv… chansen är större att han/hon är mer intresserad av din plånbok och/eller handväska än dig, och kommer att gå mot plånboken/handväskan. SPRING DÄRIFRÅN!

 

 • Är du ute på krogen t.ex.? Håll alltid koll på din drink. Ställ inte ifrån dig din drink där du inte har uppsyn. Om du mot förmodan gör det, beställ en ny istället för att riskera bli drogad.

 

 • Klä dig alltid smart. Speciellt om du ska gå hem ensam på kvällen – varför inte välja kläder som du kan röra dig bättre i, som inte sitter åt och häver din rörelseförmåga? Har du högklackat så ta med dig ett par joggingskor (eller liknande) att gå hem i.

 

 • Om du någonsin kastas in i bagageutrymmet på en bil: sparka ut bakljusen och stoppa armen i hålet och börja vifta som en galning. Föraren kommer inte att se dig men alla andra kommer. Detta har räddat liv.

 

 • Kvinnor (och i viss mån män) tenderar att hoppa in i sina bilar efter shopping, efter att ha ätit, efter arbete, etc. och bara sitta där (skriva listor, kolla telefonen mm.) GÖR INTE DETTA! Rånare kommer att hitta dig, och detta är ett gyllene tillfälle för dem att sätta sig på passagerarsidan med en pistol mot ditt huvud och berätta vart du ska köra.
  DIREKT NÄR DU SÄTTER DIG I BILEN OCH STÄNGER DÖRREN – LÅS BILEN och/eller KÖR IVÄG.

Några anmärkningar om att hoppa in din bil på en parkeringsplats eller ett garage:

a) Var medveten om din omgivning: titta runt bilen eftersom någon kan gömma sig på passagerarsidan, titta in i din bil, på golvet på passagerarsidan, och i baksätet. (GÖR DETTA ÄVEN NÄR DU ÅKER MED TAXI).

b) Om du står parkerad bredvid en stor skåpbil, stig in i din bil från passagerarsidan (om det går). De flesta seriemördarna attackerar sina offer genom att dra in dem i sina skåpbilar medan kvinnorna försöker att sätta sig i sina bilar.

c) Titta på bilen som står parkerad på förarsidan och passagerarsidan av din bil. Om en man sitter ensam i en bil närmast din bil bör du vara mer vaksam.

 


Skräddarsydda självförsvarskurser som lär dig att fysiskt försvara dig!


Bokningsförfrågan