Självförsvarstips

Detta är endast några av de (generella) tips som finns med i vårt teorihäfte.
 • Var alltid medveten om din omgivning, om någon beter sig konstigt, avfärda inte det utan följ dina instinkter & lita alltid på din magkänsla!

  Det handlar inte om att vara “nojig” eller “paranoid”, utan att ha ett taktiskt tänkande & vara vaksam!
  Med detta menas givetvis inte att du ska förvänta dig en gärningsman bakom varje hörn, utan att du ska vara uppmärksam på din omgivning.

 

 • Har du hög musik i öronen när du promenerar /joggar /cyklar etc.?
  Sluta med det! Du kommer aldrig höra om någon kommer upp bakom dig. Ska du prompt ha musik när du är ute så bör volymen vara så låg så att du hör dig själv andas.
  Många rån och våldtäkter inträffar just för att offret inte kunde höra förövarna när de närmade sig.

 

 • Se alltid bestämd och självsäker ut – Sträck på dig. Förövare läser kroppsspråk och väljer oftast offer som ser ut att inte kunna försvara sig. Ser du orolig och nervös ut ökar risken för att någon ska angripa dig jämfört med om du utstrålar lugn och självsäkerhet.

 

 • Du bör aldrig hålla dig passiv! Du kan dock “invänta” ett bättre tillfälle för att göra fysiskt motstånd.

 

 • Om en rånare ber om din plånbok / handväska / telefon. Ge den inte till honom/henne! Kasta bort den ifrån dig själv… Chansen är större att han /hon är mer intresserad av grejerna och kommer att fokusera på dom. TA DIG DÄRIFRÅN!

 

 • Klä dig alltid smart. Speciellt om du ska gå hem ensam på kvällen – varför inte välja kläder som du kan röra dig lite bättre i, som inte sitter åt och häver din rörelseförmåga. Har du högklackat så ta med dig ett par joggingskor (eller liknande) att gå hem i istället.

 

Fler tips finns i vårt teorihäfte, ihop med mycket annan nyttig information.